Care este cel mai bun Bitcoin Wallet?

GHID - Creare si Administrare portofel Bitcoin

best bitcoin wallet

Acest ghid te va ajuta sa alegi cele mai bune portofele Bitcoin pentru tine.

PS: Nu exista "o marime se potriveste tuturor" a portofelelor Bitcoin. Portofelele vin pe platforme diferite si au caracteristici diferite.

Daca doresti cel mai bun portofel posibil, continua sa citesti…

Ce este un Bitcoin Wallet?

Un Bitcoin Wallet sau in traducere " portofel Bitcoin", este primul pas pentru utilizarea Bitcoin.

De ce?

Fara un portofel nu se pot primi, stoca sau cheltui bitcoins. Te poti gandi la un portofel ca la interfata ta personala din reteaua Bitcoin.

Portofelele Bitcoin contin chei private; coduri secrete care iti permit sa cheltui monedele bitcoin.

In realitate, nu exista bitcoins care au nevoie sa fie stocati sau securizati, dar cheile private te asigura de accesul la acestia.

Pe scurt, un portofel Bitcoin este pur si simplu o aplicatie, un site sau dispozitivul care gestioneaza cheile private Bitcoin pentru tine.

Tipuri de portofele Bitcoins

Hai sa discutam putin despre tipurile de portofele Bitcoin si cum le-ai putea utiliza pe acestea.

Portofele Hardware

The Ledger Nano S is one example of a hardware wallet.

Portofelul Bitcoin Hardware este un dispozitiv electronic construit in scopul unic de securizare bitcoins. Acest portofel trebuie sa fie conectat la calculator, telefon sau tableta inainte ca bitcoins sa fie cheltuiti.

Cele mai populare si mai bune trei tipuri de portofele Bitcoin hardware sunt:

 • Ledger Nano S
 • KeepKey
 • Trezor

Portofelele hardware reprezinta o alegere buna atunci cand pui un mare pret pe securitate.

Portofelele hardware Bitcoin tin cheile private departe de vulnerabilitati. Toate cheile private sunt mentinute intr-un mediu securizat offline pe portofelul hardware, care este pe deplin protejat chiar si atunci cand este conectat la un calculator infectat cu malware.

Datorita faptului ca bitcoins sunt digitali, unii hackeri ar putea sa tinteasca software-ul portofelului tau si sa incerce sa acceseze cheia ta privata.

Generarea si stocarea offline a cheilor private te pot asigura ca hackerii nu au nicio modalitate de a ajunge la bitcoins. Hackerii ar trebui sa fure portofelul hardware in sine, dar chiar si atunci, acesta poate fi protejat cu un cod PIN.

Nu iti fa griji atunci cand portofelul hardware pe care il detii este furat, pierdut sau deteriorat, deoarece, atata timp cat ai un cod de rezerva, ai si posibilitatea sa recuperezi intotdeauna suma pierduta de bitcoins.

De ce sunt bune portofelele hardware?

 • Cel mai simplu mod de a stoca in siguranta bitcoins
 • Backup destul de simplu
 • Marja de eroare mai mica; setarea este usoara chiar si pentru utilizatorii mai nepriceputi

De ce nu sunt bune portofelele hardware?

 • Acestea nu sunt gratuite!

Portofele fierbinti

Portofelele fierbinti sau Hot Wallet sunt portofele Bitcoin care se executa pe internet si care pot fi conectate pe dispozitive precum computelere, telefoanele mobile sau tabletele.

Cheile private sunt coduri secrete. Deoarece portofelele fierbinti genereaza cheile private pe dispozitive conectate la internet, aceste chei private nu pot fi considerate 100 % sigure.

De ce sunt bune portofelele fierbinti?

 • Cel mai simplu mod de a stoca cantitati mici de bitcoins
 • Convenabil; cheltuielile si primirea platilor sunt simple si rapide
 • Unele portofele fierbinti permit acces la fonduri pe mai multe dispozitive

De ce nu sunt bune portofelele fierbinti?

 • Nu sunt sigure pentru stocarea de cantitati mari de bitcoins

Care este cel mai bun portofel pentru tine?

De ce folosesti Bitcoin?

Investesti sau economisesti? Un portofel hardware va pastra monezile tale in conditii de siguranta

Altfel, un portofel software poate trimite si receptiona bitcoins destul de bine. Cele mai bune dintre toate, portofelele software sunt gratuite.

Fiecare portofel are argumente pro si contra, iar fiecare este realizat pentru a rezolva diferite probleme.

Unele portofele pot fi orientate catre securitate, in timp ce altele se pot concentra mai mult pe confidentialitate.

Nevoile specifice ar trebui sa determine ce tip de portofel sa utilizezi, deoarece nu exista un " cel mai bun portofel Bitcoin".

Portofelele Hardware: Tine-ti monedele in siguranta

Portofelele Hardware nu sunt gratuite.

Cele mai populare: KeepKey, Ledger Nano S si Trezor.

Dar pretul acestora este unul meritat atunci cand detii o cantitate semnificativa de bitcoins. Un portofel hardware te poate proteja si tine in siguranta sume destul de mari de bitcoins.

Cum functioneaza portofelele Hardware

Portofelele Hardware sunt dispozitive de securitate, offline. Acestea iti stocheaza cheia privata offline astfel incat sa nu poti fi hackuit.

Acest lucru inseamna ca poti folosi un portofel hardware chiar si pe un computer infectat cu un malware.

De ce un portofel hardware cu ecran este atat de important

Ecranele ofera securitate suplimentara si afiseaza detalii importante ale portofelului.

Portofelul hardware este aproape imposibil sa fie hackuit, iar ecranul acestuia este mult mai de incredere decat datele afisate pe computer.

Cele mai bune portofele Bitcoin Hardware

Nume Ecran
Lansare Pret Cumpara
Ledger Nano S 2016 58€
KeepKey 2015 $99
TREZOR 2013 $99
Ledger HW.1 2013 $17

Portofele fierbinti ( Hot Wallets)

Portofelele fierbinti sunt portofele Bitcoin care ruleaza pe internet, atunci cand sunt conectate la dispozitive precum computer, telefoane mobile sau tablete. Datorita faptului ca acestea genereaza cheile private pe dispozitive conectate la internet, ele nu pot fi considerate 100 % sigure.

Portofele Bitcoin online ( Web Wallets)

Portofelele web stocheaza cheile private online, in cazul in care acestea sunt criptate cu un user si o parola aleasa. Cu toate ca acestea ofera cel mai mic nivel de securitate, portofelele bitcoin online au avantajul ca pot fi accesibile de la orice dispozitiv conectat la internet.


GreenAddress

GreenAdress este un portofel Bitcoin multi-semnatura, disponibil pe web, desktop, Android si iOS. GreenAdress este compatibil cu portofelele Hardware Trezor, Ledger Nano si HW.1.

" Multi- semnatura" in acest context inseamna ca site-ul cere o confirmare manuala pentru ca monedele tale sa fie mutate. Acest lucru imbunatateste securitatea.

Portofele Bitcoin Android

Exista o larga selectie de portofele Android. Deoarece portofelele Bitcoin au fost initial interzise de catre Apple, dezvoltatorii au petrecut o mare parte din timpul lor pentru a le dezvolta pe acestea pentru Android.


Mycelium

Mycelium este cel mai popular portofel Bitcoin pe Android. Este destul de simplu sa il folosesti pentru trimiterea si primirea platilor.

breadwallet

Breadwallet, marele portofel Bitcoin iPhone a lansat recent un portofel Android. Acesta ofera control utilizatorilor la cheile private, o interfata usoara de utilizat si suport de trecere.

Copay

Portofelul Bitcoin Copay este de asemenea valabil pentru Android. Este foarte simplu de utilizat si ofera multe caracteristici avansate care ofera flexibilitate.

Airbitz

Airbitz este un usor de folosit portofel Bitcoin pentru iPhone si Android. Acest portofel creaza backup automat, lucru care de asemenea poate reprezenta un avantaj unic.

GreenBits

GreenBits este versiunea native de Android a lui GreenAdress. Este de asemenea un portofel multi-semnatura care sprijina portofele hardware ca TREZOR si Ledger.

Bitcoin Wallet

Bitcoin Wallet sau " Schildibach portofel" a fost primul portofel Bitcoin mobil. Despre acesta trebuie sa stii ca este unul destul de sigur, deoarece se conecteaza direct la reteaua Bitcoin. Acesta are o interfata simpla de utilizat.

Portofele Bitcoin pentru iOS and iPhone

Apple a scos afara portofelele Bitcoin din App Store in februarie 2014, dar au revenit asupra deciziei cateva luni mai tarziu. Din fericire, acum exista cateva optiuni pentru utilizatorii iOS.


breadwallet

Consideram ca breadwallet, impreuna cu Copay, sunt cele mai bune portofele Bitcoin pentru iPhone. Acesta este open source si iti ofera un control deplin asupra cheilor tale private. De asemenea, are o interfata curata, ceea ce face din trimiterea si primirea de bitcoins un proces placut si super simplu.

Copay

Acesta poate fi folosit pe mai multe dispozitive, deoarece el este disponibil pentru Android, Windows Phone, iOS si toate platformele desktop. In cazul acestuia se pot crea mai multe conturi intr-un mod simplu, iar astfel poti avea portofele separate pentru afacerea ta si fondurile personale.

Portofele Desktop PC

Portofelele desktop sunt descarcate si instalate pe computerul tau. Daca confidentialitatea este principala ta preocupare, portofelul Bitcoin core este o optiune buna, deoarece acesta nu se bazeaza pe terti pentru date.


Electrum

Electrum este un portofel Bitcoin cu greutate pentru Mac, Linux si Windows. Electrum a fost creat in noiembrie 2011. Principalele caracteristici ale Electrum sunt: suport pentru portofelele hardware cum ar fi TREZOR, Ledger Nano si KeepKey, asigurarea depozitarii Bitcoin folosind un computer deconectat. Electrum reprezinta o optiune buna atat pentru incepatori, cat si pentru utilizatorii avansati.

Copay

Ultimul, dar nu cel din urma, Copay este de asemenea disponibil si pe desktop. Acesta iti ofera posibilitatea de a gestiona portofelele tale hardware, impreuna cu toate celelalte caracteristici mentionate mai sus.

Banca VS Portofel/Wallet

Un ultim lucru pe care trebuie sa il tii minte atunci cand vine vorba despre portofele Bitcoin este ca exista o diferenta intre acestea si o banca. Unii utilizatori de Bitcoin vad Coinbase ca un portofel Bitcoin, dar companii ca asta mai mult functioneaza ca banci.

De tinut minte:

Cheile private sunt ceea ce utilizatorii au nevoie pentru a proteja si utiliza in conditii de siguranta reteaua Bitcoin, fara sa fie jefuiti. Iar prin astea nu vreau sa spun ca bancile bitcoin sunt rele.

Mai mult decat atat, unele companii precum Coinbase au facut minuni pentru a aduce mai multi utilizatori in cadrul ecosistemului.

Este pur si simplu important sa ne amintim ca cine controleaza cheile private, controleaza si bitcoins atasati la acele chei.

O neintelegere a acestui lucru a dus, in trecut, la pierderea a sute de milioane de dolari.

Sa intelegi cum functioneaza portofelele Bitcoin reprezinta un aspect destul de important in folosirea acestei noi tehnologii. Bitcoin este inca in primi ani de dezvoltare si portofelele vor deveni in timp mult mai usor de utilizat.

Pentru moment, este vital sa tii minte ca, cheile private sunt ceea ce ai nevoie pentru

a proteja sau pastra in siguranta monedele tale bitcoins.

Furturi si escrocherii

Indiferent ce portofel alegi, aminteste-ti: bitcoins tai sunt in conditii de siguranta numai atunci cand cheia privata a fost generata in siguranta si aceasta a ramas un secret.

In plus, cheia de siguranta trebuie sa fie controlata numai de tine.

Aici sunt doua exemple in care utilizatorii au fost furati datorita faptului ca au lasat monedele bitcoins pe schimburi:

Pentru a evita furturile, escrocheriile sau orice alte pierderi de fonduri, urmati aceste trei principii de baza:

 1. Generati cheile private intr- un mediu securizat, offline
 2. Creati copii de rezerva ale cheilor private. Acest lucru ajuta la protejarea impotriva pierderii de bitcoins datorita unei defectiuni a hard disk- ului sau alte probleme ori accidente.
 3. Criptati portofelele sa beneficiati de caracteristici suplimentare de securitate.

Securizarea corecta a monedelor bitcoins pe care le detineti este cel mai important pas pentru tine.

Cu Bitcoin ai privilegiul, dar si responsabilitatea, de a-ti proteja banii proprii.

Au existat nenumarate escrocherii legate de Bitcoin si care ar fi putut fi prevenite daca oameni nu incredintau bitcoins lor pe mana unor straini.

Cele mai frecvente intrebari despre portofele bitcoin

Portofele Bitcoin. Ce sunt acestea?

Portofelele Bitcoin te lasa sa trimiti, primesti si sa strangi cantitati de bitcoins. Portofelele asigura fonduri care sunt pazite de cheile tale private.

Ca atare, un portofel Bitcoin este ca o cheie pentru un seif pe Blockchain.

Ce este o cheie privata?

Cheile private au aparut ca o modalitate de a comunica in siguranta prin canale de comunicare nesigure.

Cheile vin in perechi. Cheia publica este folosita pentru a cripta mesajul, iar cheia privata pentru a il decripta pe acesta.

Singura persoana care poate avea cheia privata esti tu. Oricine altcineva este liber de a avea cheia publica. Ca urmare, oricine iti poate trimite mesaje criptate fara sa aiba acordul tau pe o cheie in prealabil.

Ei pur si simplu pot folosi cheia ta publica pentru a face acest lucru.

De ce ar trebui sa ai grija de cheile private?

In cazul in care cineva va pune mana pe cheile tale private, acestia iti pot goli absolut toate fondurile aflate in portofele. Tocmai din acest motiv iti recomand ca tu sa fii singurul care va cunoaste aceste chei private.

Ce este o adresa Bitcoin?

O adresa Bitcoin este ca un numar de cont, doar ca mai bun. Adresa arata in care portofel trebuie trimise monedele. In rest, acestea sunt asemanatoare cu conturile bancare, deoarece si aici este vorba tot despre sume, iar acestea au chiar si date de expirare.

Ce ar trebui sa stii despre adrese?

Adresele portofelelor Bitcoin au de obicei 34 de caractere, numere si litere, incep cu un 1 sau un 3 si nu folosesc niciodata 0, O, l si I pentru ca toate adresele sa fie cat mai clare posibil. In ce constau aceste adrese este irelevant pentru tine, deoarece cu siguranta nu asta este ceea ce te intereseaza.

Cum generez o adresa Bitcoin pentru portofelul meu?

Cum sa generezi o adresa noua Bitcoin, variaza intre portofele. Unele gestioneaza adresele pentru tine, in timp ce altele iti vor oferi un control deplin.

Unele portofele, precum Electrum, iti permit sa alegi in cate blocuri ar trebui sa fie confirmata tranzactia. Aici gasesti o alta diferenta intre portofelele Bitcoin si conturile bancare.

Insa trebuie sa stii ca un portofel Bitcoin ofera facilitati mai vaste decat sistemul bancar traditional.

Cum imi pot alimenta un portofel Bitcoin?

In primul rand, achizitioneaza bitcoins. Bitcoins cumparati pot fi trimisi la portofel, specificand una dintre adresele acestuia. Unele portofele, mai ales cele online, iti permit de asemenea sa cumperi monede.

Tine insa minte ca acestea vin cu rate de schimb mai mari, lucru care poate reprezenta un dezavantaj.

Bitcoins sunt in siguranta?

Este adevarat ca portofelele online sunt mult mai periculoase decat cele offline. Iar aici este de asemenea recomandat sa pastrezi parolele si cheile cat mai sigure posibil, adica sa le stii numai tu.

Cum imi securizez portofelul?

 • Securizeaza-ti computerul
 • Restrictioneaza accesul nesupravegheat. Seteaza o parola puternica si inchide toate porturile, pentru a mentine un paravan de protectie stricta.
 • Schimba frecvent adresa. Utilizeaza o adresa diferita pentru fiecare tranzactie.
 • Mai multe semnaturi si mai multe chei private.

Unde sunt stocati Bitcoins?

Bitcoins sunt pur si simplu un sir de date. De aceea ei pot fi stocati oriunde. Se pot picta Bitcoins cu sange pe un perete. Si totusi, sa speram ca nimeni nu va face asta. In schimb stocheaza BTC pe calculatorul tau, pentru ca ai nevoie de ei la indemana pentru a face afaceri.

Cum fac sa deschid un cont Bitcoin?

Pentru unii cititori, aceasta ar putea parea o intrebare ciudata. Nu ai nevoie de un cont Bitcoin, ci doar de un portofel.

Daca detii un portofel Bitcoin, atunci poti sa primesti , stochezi si chiar sa trimiti bitcoins.

La ce greseli comune trebuie sa fii atent?

In primul rand, nu lasa banii tai intr-un portofel de schimb. Pastreaza-ti monedele intr-un mediu la care ai un control complet.

In al doilea rand, nu tine toate monedele tale intr-un singur loc. Vei fi distrus daca ai pierdut accesul la un portofel in care se aflat toate fondurile tale.

In al treilea rand, verifica adresa de destinatie. Tranzactiile cu Bitcoin sunt imposibil de stornat.